Една емпиристичка идеја против дигиталното учење

Како дел од мојата скромна библиотека се и десетици книги кои што ги имам во електронско издание. Веќе неколку години следам страници (најчесто пиратски) кои овозможуваат спуштање на литература во својот пресметувач. Ваквите пиратски страници заштедуваат пари, е-книгите заштедуваат простор, потрагата по нив во хартиена форма заштедува време, но уште Read more…

Комунистите изгубија во Мадрид, во иднина и во Шпанија

Неодамна во Кралството Шпанија се одржа дел од регионалните избори. Изборите зарегионот Мадрид се одржаа на 4ти мај 2021 година. Очекувано според сите анализи на тие избори победи народната партија, која е десно центристичка. Овој регион е еден од бастионите на народната партија, во кој често победува. Изабел Ајусо е Read more…

Политичко насилство

Мислам дека го достигнавме врвот на демократијата, мислам дека навистина сериозно ја сфативме демократијата, односно не само што сме ја сфатиле туку и сериозно и упорно ја применуваме велејќи за сè што ќе се направи дека е демократско право, живееме во демократија.По случувањата овие денови мислам дека чашата не е Read more…

Зошто Историја?

Историјата вклучува сознанија за минатото, кое се однесува на изучување и објаснување на минатото на човечките општества, генерално историја е сè што се случило, како во човечкиот живот, така и во природниот свет. Историјата се пишува врз основа на податоци добиени за минатото од различни извори, како што се пишаните или печатените, монети и други Read more…

Токсичен феминизам

Вистинскиот феминизам е тивок, а не нападен. Феминизмот треба да биде самопочит на жената. Учење кое ќе ја издигне, усоврши како особа и ќе ја прикаже како пример, без тоа таа да го бара на сила. Жената треба да биде едуцирана и треба да ги знае своите вредности. Таа треба Read more…

Концептот на фискален конзервативизам

Фискалниот конзервативизам е политичка и економска филозофија заснована на фискална политика и фискална одговорност, која се залага за ниски даноци, намалено владино трошење и минимален јавен долг. Слободната трговија, приватизација и намалување на даноци се дефинирачки квалитети на оваа идеологија. Фискалниот конзервативизам ги има истите филозофски погледи како класичниот либерализам Read more…

Македонскиот јазик ќе го обедини македонскиот народ

Еден Македонец, родум Пиринска Македонија, во една прилика изјавил: „Да го одрекуваш постоењето на Македонија и на Македонците значи да ја одрекуваш вистинитоста на Библијата, да ги негираш дејноста и посланијата на најголемиот меѓу Апостолите, Апостолот Павле“ – академикот Ѓорѓи Поп Атанасов, теолог и изучувач на старословенската писменост и старите Read more…

Анализа на последните и актуелните изборни циклуси во Романија

По падот на комунистичкиот систем Романија конечно стана демократска земја. Со големи последици од канџите на тоталитарниот режим, народот успеа да ја земе слободата во свои раце. Позицијата на Романија во пост комунизмот не беше на завидно ниво. Тие лузни и ден денес се чуствуваат во земјата на Карпатите. На Read more…

За конзервативните вредности – благодарност и благородност

Мислите коишто следат се инсиприрани од објавената колумна на Џејсон Мико, Македонскиот конзервативец,  за институтот за конзервативни политики – Сариса, и конкретно се однесуваат на доблестите коишто треба да го красат конзервативниот граѓанин. Од неколкуте етички вредности кои треба да бидат составен дел во однесувањето на конзервативниот граѓанин, тука се Read more…

Иднината на конзервативизмот е кај младите

За конзервативизмот постојат неколку веќе разработувани дефиниции, според кои може да се заклучи дека тој е начин на размислување и состојба на духот на луѓето насочен кон зачувување на политичкиот, социјалниот и општествениот поредок, кои се спротивставуваат на одредени промени во тој поредок. Денес конзервативизмот најчесто се поврзува со облиците Read more…