Падот на лажното либерално левичарство

Како што покажала историјата, левичарското движење во светот не донела никому добро. Познато е како завршија сите земји кои беа лидери или следбеници на тој систем. Едноставно тие доживејаа крах од економски и општествен аспект и карактер. По втората светска војна општеството било заситено од тогашните канцерогени методи како нацизам, Read more…

Конзервативизмот наспроти формите на меѓународни односи – предуслови во решавањето на Европската миграциска криза

2015та година беше обележана за Европа со повеќекратно зголемување на протокот на мигранти и бегалци од Средниот Исток и Африка. Оваа миграциска криза се нарекува европска миграциска криза, која Европската комисија ја призна како најголемата од периодот на Втората светска војна. Големината и едностраната природа на оваа криза предизвикаа мешани Read more…

Христијанството како чувар на традиционалните вредности

Уште од својот почеток Христовата Црква се јавува како чувар на традиционалните вредности и како градител на едно здраво и нормално општество. Низ многувековната историја на христијанството гледаме како тоа се трудело да ги зацврсти добрите традиции кои луѓето со текот на времето ги заборавиле. Христијаните, а и самиот Христос Read more…

Дисциплината и иднината на нацијата

Почитувањето на однапред утврдени правила на однесување е во основата на функционирањето на едно општество. Дисциплината може да му помогне на еден човек да живее мирно и да биде почитуван во својот социјален круг. Таа спречува појава на сериозни социјални проблеми преку придржување до законот и редот, и го регулира Read more…

Регионални избори Италија 2020

Септември 20ти 2020 година е денот кога треба да се одржат преостанатите регионални избори во Република Италија. Во пракса секој регион одржува свои избори, но по добиената поддршка на Матео Салвини за предвремени избори и застојот од корона кризата оваа година ќе се одржат во ист ден. Главните учесници се Read more…

Македонскиот конзервативец

Што значи да се биде конзервативен? Од каде потекнува традицијата да се биде конзервативен? Што значи да се биде македонски конзервативец? Без да навлегуваме премногу во плевелот на различните видови на конзервативизам и конзервативно размислување, да почнеме со основните работи: да се биде конзервативен зависи од тоа што сакате да Read more…

Нова доза на конзерватизам во македонското општество

Tерминот „конзервативен“ за жал има понижувачко значење во македонското општество. Во денешното македонско општество, луѓето кои се идеолошки конзервативни честопати се опишани како глупави, неедуцирани, назадни, слепо религиозни, затворени и сл. Комунистичката партија тврдеше дека создава совршено општество: закон, ред, братство и единство, можност и еднаквост за сите. Но, мизерно Read more…

Конзервативни размислувања или зошто конзервативизам?

Денешниот феномен на глобализација и демократизација на општествата, или обидите за дополнителна демократизација и „доуредување“ на општествата, води кон драстична промена на општоприфатените норми и универзални вредности. Секојдневно гледаме обиди за редефинирање на вредностите, без разлика дали се работи за морални или традиционални вредности, на сметка на нови, „модерни“ и Read more…