м-р Никола Веселинов избран за нов член на Управниот одбор на „Млади против насилство“

Генералниот секретар на Институтот Сариса, м-р Никола Веселинов е избран за нов член на Управниот одбор на Платформата “Младите против насилство” задолжен како Координатор за административни процедури. Исто така, на заедничкиот состанок членките на Платформата ја избраа Сара Чучуљ, претставник од Здружението на инвалиди ШПРЕСА за Претседавач на Платформата и Read more…

Институтот САРИСА ја одржа работилницата „Зајакнување на владеењето на право на Западен Балкан“

Во организација на Институтот за конзервативни политики „САРИСА“ вчера во Скопје се одржа тематската работилница „Зајакнување на владеењето на право на Западен Балкан“, во која говорниците се осврнаа на актуелната состојби во регионот. Настанот го отвори и го модерираше г-дин Сашо Петковски, Раководител на сектор во Институтот „САРИСА“, кој даде Read more…

Институтот САРИСА ја одржа работилницата „Квалитетно образование – патот кон иднината“

Во организација на Институтот за конзервативни политики „САРИСА“ вчера во Скопје се одржа тематската работилница „Квалитетно образование – патот кон иднината“, во која говорниците се осврнаа на актуелната состојба со образованието во Република Македонија. Настанот го отвори и го модерираше м-р Сашо Марковски, Извршен Директор на Институтот „САРИСА“, кој даде Read more…

Конзервативен караван на Институтот „САРИСА“ во Пробиштип

Институтот за конзервативни политики „САРИСА“ вчера (20.02.2021 година) во Пробиштип го одржа својот настан насловен „Конзервативна опција за развиена држава“. Настанот го отвори Директорот на Институтот САРИСА, м-р Сашо Марковски, кој пред присутните даде еден вовед за структурата и идејата на Институтот, а потоа зборуваше на тема „Конзервативизам за одржливи Read more…

Конзервативниот караван на Институтот „САРИСА“ гостува во Битола

Институтот Сариса ќе одржи јавна дебата под наслов „Традицијата, историјата, конзервативизмот: столбови на државата” во Битола на 23.01.2021г (сабота) во 13:00ч во Хотел Епинал. Овој настан е трет дел од таканарачениот Конзервативен караван кој посетува неколку градови низ државата. Говорниците ќе се осврнат на политичка филозофија, конзервативна идеологија, управување со државни институции, Read more…

Вербата на народот во државата и владините институции

Синоќа Институтот Сариса го организираше вториот дел од Конзервативниот караван под наслов „Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како клучен столб на државата” во Граѓанскиот ресурсен центар во Гостивар. На настанот гостите говореа за политичка филозофија и идеологијата во македонското општество, религијата и традициите, како и за плановите и програмите Read more…

Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како клучен столб на државата

Конзервативниот караван гостува во Гостивар. Во четврток 17.12.2020г во 19:00ч во Граѓанскиот ресурсен центар ќе се одржи настан на Институтот Сариса под наслов „Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како клучен столб на државата”. Овој настан е втор дел од Конзервативниот караван планиран да патува во неколку градови низ државата. Read more…

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ВОЛОНТЕРИ АНАЛИТИЧАРИ

Институтот за конзервативни политики „Сариса“ објавува оглас за аналитичари волонтери. Кандидатите треба да поднесат научно истражени колумни од 500 до 700 зборови на неделно, двонеделно или месечно ниво. Темите за истражување се: конзервативна политичка мисла, конзервативна филозофија, конзервативна економија и енергетика. На аналитичарите им е дозволено да пишуваат за кое Read more…

Конзервативизмот – амалгамат за новото и старото

Во четврток, 19.11.2020 во просториите на Граѓанскиот ресурсен центар во Штип се одржа дебата насловена: Политиката и вредностите на конзервативизмот, Конзервативизам – Амалгамат за новото и старото. Ова беше прв настап од таканаречениот “Конзервативен караван” кој ќе продолжи со гостувања и во други градови на републиката. На настанот беа разгледувани Read more…