Колумна на м-р Александар Богатинов – „Илинден – заштитник на македонскиот идентитет“

Нескромно е прашањето за најголемиот празник во Македонија. Но, сигурно сме исправени пред големиот Илинден. Празниците се државнички, верски, лични, професионални, итн, но под ова поднебје, нема друг така сличен во кој се испреплетуваат толку различни човечки енергии како што тоа е Илинден. По својата духовност, тој е возвишен, благонадежен, Read more…

Колумна на м-р Гоце Бумбароски – „Македонски или Скандинавски модел на образование!?“

Што ни е потребно за да ги задржиме младите во Македонија? Велиме дека целта на образовниот систем е да всади љубопитност, имагинација, иновација, самоиницијативност и претприемачки дух и да им помогне на децата да развијат другарство. Ако е така, тогаш моделот во кој наставникот пренесува одредени информации, а ученикот ги Read more…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „Случајот Украина: Крајот на историјата, Змејот и Мечката“

„Крајот на историјата“ е една од најкоментираните идеи, промовирана во 90-тите години од 20 век од страна на познатиот филозоф, политиколог и економист Френсис Фукујама, преку која се нагласува успешноста на либерално-демократското уредување во светот како најпромислен, најдокажан и најуспешен историски модел на општествено уредување во него. Оваа идеја се Read more…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „Случајот Украина: НАТО алијансата од состојба на клиничка смрт до повторно реинкарнирање во најголем фактор за мирот во светот“

Политичките конфликти секогаш со себе си носат различни приказни, па така и во овој случај НАТО-Русија конфликт кој ескалираше во воен судир помеѓу Русија и Украина со себе си носи спротивни видувања за причината, но и за реалната ситуација во моментот со војната во Украина. Геополитички во овој момент припаѓаме Read more…

Колумна на проф. м-р Благојче Наумоски – „Современи тенденции во науката и уметноста“

Постмодернизмот е поим кој се обидува да вклучи нов начин на давање смисла на светот. Тој ја отфрла привилегираната положба на типичномодерните правци и го насочува вниманието врз разновидноста на стиловите. Покренат е недостиг на еднообразност и културна центрираност. Нагласокот е врз различностите и промените. Наместо естетското постмодернизмот го почитува Read more…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „За колонизирањето на Македонија на патот кон ЕУ“

Светската политичката теорија од 70-ите и 80-ите години на XX век, во една недоволно јасна поделба, државите во светот ги селектираше во следниве рамки: – Држави од Првиот свет: капиталистичките земји кои најчесто припаѓаа на НАТО Сојузот (или пак беа блиски и соработуваа со него) и се сметаа себе си Read more…

Колумна на Ирена Ќириќ – „Празници, традиции и семејни вредности“

Декември, месец исполнет со празници и традиции. Прва асоцијација на зима, снег, еуфорија, празнично расположение, периодот кој следи. Нова Година, нови желби, планови и цели, онаа точка која означува еден крај и нов почеток. Време наменето за семејството, за пријателите, за најблиските. Годишно доба штого буди мирисот на детството, убавите Read more…

Слободата не значи буквално се

Живееме во време кога слободата е најбитна за развиток на едно здраво општество. Без неа просперитетот би бил замислена именка. Слобода значи индивидуално или општествено дејствување без да се соочи со препраки. Но што всушност е слобода? Секоја индивудуа има различна перцепција кон овој збор. Кога добро ќе размислиме, слободата Read more…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „За судбината во Владетелот на Макијавели“

„Но сепак, поради тоа што не можеме да го оспориме постоењето на слободната волја, мислам дека судбината одлучува во половина од нашите дела, а останатата половина ја остава на нас на располагање“ Николо Макијавели, Колку може судбината во она што е човечко и како можеме да се одбраниме,  Владетелот   Николо Макијавели Read more…

Италијанска конзервативна преродба

Како последица на штетното левичарско владеење во европската унија и нивните лажни пропаганди, бројот на конзервативци се зголемува. Од ден за ден во различни делови на Европа и северна и јужна источна и западна, луѓето се освестуваат. Исто како што некоја неприродна работа кога ќе бидне неуспешна и напуштена, природата Read more…